Miért fontos az önbizalom? Nemcsak egy jól hangzó szöveg

2024.02.08


Az önbizalomnak számos értelmezése és definíciója létezik. Mindenkinek
mást jelent. Legegyszerűbben fogalmazva: saját képességeinkbe, tehetségünkbe vetett
bizalom. Arról szól, hogy mennyire vagyunk biztosak saját ítéletünkben, döntéseinkben. Kapcsolatban van az önszeretettel, önértékeléssel, önbecsüléssel, önhatékonysággal. Megléte és mértéke szoros összefüggést mutat a teljesítménnyel, kudarcélménnyel, a gondolkodásmóddal.

Milyen voltál kisgyermekként?


Idézd fel a kisgyermekeket, ahogyan járni tanulnak. Látnak másokat, és az eredendő önbizalmuknak köszönhetően azt feltételezik, hogy ez számukra is lehetséges. Ha elesnek, újra megpróbálják, mert nemcsak az önbizalmuk, de az önmotivációjuk is erős. 

Láthatod, hogy az önbizalom az önmotivációval is összefügg. Egy magában nem bízó ember kevésbé lesz motivált a jobbra, a próbálkozásra, a kockázatok vállalására. Ha még ennél is tovább megyünk, akinek alacsony a motivációja a saját élete iránt, annál megjelennek a depressziós tünetek, az enerváltság, ami negatívan hat az érzelmi és a testi állapotára is.

Mindenki önbizalommal születik

Önbizalommal tehát eredendően rendelkezünk. Van merszünk próbálkozni, önfeledten éneklünk, táncolunk, járni is így tanulunk egyszerűen megpróbáljuk a dolgokat. Ráadásul, nem emlékszem, hogy kicsi gyerekként gondolkodtam volna azon, hogy mások mennyivel csinálják jobban, vagy tényleg szépen éneklek-e, egyszerűen "elhittem" amit mondanak. Ezért nem mindegy, hogy az életünk első éveiben ki és hogyan erősít vagy éppen tör le bennünket.

Aztán jönnek a kritikákkal, kudarcokkal kapcsolatos megélések, és ezek alakítják tovább az önbizalmat. Ahogyan növekszünk, előjönnek az elfogadással, megfeleléssel, teljesítménnyel kapcsolatos elvárások, ítéletek és a környezettel való kapcsolatunk során kialakulnak a gátlások, a "nem vagyok elég" érzés.

Az önbizalom olyan mint egy izom, edzhető

Az önbizalmat nem lehet úgy csinálni, hogy látsszon, mintha lenne.Vagy van, vagy nincs.
Önbizalom nélkül nehéz boldognak és nyugodtnak lenni. Akkor a legjobb,ha belülről fakad, és  felnőttként már elsődlegesen nem m ás emberek pozitív visszajelzéseiből táplálkozik. Amikor egy másik ember pozitív visszajelzéseit visszajelzéseitől tesszük
függővé magunkat,  a saját magunkról alkotott képünket akkor az törékennyé , kitetté tesz bennünket, és függőjévé válhatunk, főleg a visszajelzéseknek, vagy akár egyes számunkra fontos
személyeknek is.

Érdemes ezt tudni, mert így könnyen manipulálhatóvá, irányíthatóvá tehetjük saját magunkat.  Ráadásul nem tudunk mindig mindenkinek megfelelni és nem is mindenki fordul felénk pusztán önzetlen jóakarattal.

Miért fontos az önbizalom?

Az önbizalom az életünk szinte minden területét meghatározó kérdés: a párkapcsolatunktól, a karrierünkön át a gyereknevelésig hatással van, hogy a környezetünkben élő emberekhez, egy egy problémához, vagy feladathoz mekkora önbizalommal állunk hozzá , mekkora az önbecsülésünk.

Milyen előnyös hatásai vannak az egészségesebb önbizalomnak?


A magasabb önbecsülés és önbizalom
• összefüggésbe hozható a jobb egészségi állapottal,
• a jobb szociális élettel,
• felvértez a mentális rendellenességekkel, társadalmi problémákkal
   szemben,
• segít a megküzdésben és a mentális jóllét meg megőrzésében,
• rugalmassá tesz.
• összességében jobb anyagi jólétet, munkakörülményeket, családi
   helyzetet eredményez,
• nagyobb elégedettséged ad az élet minden területén.


Te hogyan állsz az Önbizalommal? Töltsd ki ezt az ÖNBIZALOM TESZTET és megtudod!

Fejlődnél? Készen állsz, hogy szeresd magad? Elérhető offline a 3 részes Szeretem magam! Önbizalom edző minikurzusom!

#önbizalom, #önbecsülés, #önismeret

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!