Hogyan alakulnak ki a szülői minták?

2024.02.28

Talán az egyik legegyszerűbben feltárható az, amit láttunk és hallottunk a családunkban, az hatással van ránk és a későbbi viselkedésünkre. 

 Láttuk, és hallottuk, hogy a szüleink hogyan viselkedtek egymással, hogyan osztották meg a feladatokat, hogyan kommunikáltak, miről beszéltek és miről nem, melyek voltak a kimondott és kimondatlan dolgok közöttük. Nyilván ezeknek nagyon nagy jelentősége van, sok emlékünk is lehet róla, a tudatos agyunk lehet számos élethelyzetet, emlékképet fel tud idézni ezekről.

Mégis, leginkább azok a dolgok maradnak meg leginkább és irányítanak bennünket, amelyek nem láthatóak, nincsenek előtérben. Azok a láthatatlan energiák, ki nem mondott érzések, gondolatok, programok, erőviszonyok, amelyek csak az érzéseken, vagy az energiákon keresztül érzékelhetőek.

A legtöbb szülőktől átvett program ugyanis nonverbális módon "öröklődik" Nem halljuk, nem látunk különösebb történést, de érezzük a feszültséget, a ki nem mondott dolgokat. Figyeljük a testbeszédüket, a mimikájukat, egy egy helyzethez, kapcsolódó érzéseiket.

Ha például gyermekként egy szülő feszülten, kapkodóan bánik veled, érzed ennek a kelletlenségét, akkor könnyen nemkívánatosnak ,vagy tehernek érezheted magad, és ez fogja a legerőteljesebben befolyásolni az önmagadról alkotott képedet.

Vagy ha a családodban gyakran érzékeled a ki nem mondott feszültséget amikor például a pénzről beszélnek, akkor szavak nélkül is hozzákapcsolhatod ezt az érzést a pénzhez, és azt a következtetést vonhatod le belőle, hogy a pénz feszültséget teremt. Nem csoda, ha ezek után egész életedben kerülni fogod a pénz témáját, hiszen ki akarna otthon feszültséget emiatt?

Látható, hogy ezek a tudattalan hiedelmek, tapasztalások mekkora mértékben befolyásolhatják az egész életedet, bármely életterületeden, és ráadásul ezek 90%-a teljesen rejtve van előttünk, amíg el nem kezdünk tudatosan önfeltáró munkát végezni.

A családi kötelék erőssége

Akármilyen történetünk, tapasztalatunk is van a szüleinkről, nagyszüleinkről, azokat nem törölhetjük ki magunkból.

Ugyanakkor nem is kell rosszá tenni, nem azért tárjuk fel ezeket, hogy megítéljük, csak hogy lássuk, a mi életünkben mi az ami már idejét múlt, nem célravezető. Nem áruljuk el őket, és nem szűnünk meg a család része lenni, akkor sem ha megváltoztatjuk a hiedelmeinket, szokásainkat, nézőpontjainkat ezzel kapcsolatban.

A magzati kor is számít.

Ma már rengeteg kutatási eredmény bizonyítja, hogy a szüleink érzései, félelmei hihetetlen módon befolyásolják már a magzatkori fejlődésünket is. Az édesanyánk magzati korunkban megélt minden féleleme, dühe, haragja, szeretete és bármilyen érzelme olyan biokémiai anyagokat termel az anya testében, amely a véráramba jutva a méhlepényen keresztül a gyermek testébe is eljut. Ez befolyásolja a magzati fejlődést, az agyi funkciókat a későbbi viselkedésmintákat, és azt, hogy magzatként már milyen érzéseket élünk meg, mit kapunk, mit hozunk.

Nem kell nagy dolgokra gondolnunk, elég csak az, hogy az édesanyánk a váradósságunk alatt rendszeresen stresszelt, veszekedés volt, vagy bármiben hiányt szenvedett, a magzati vérkeringésbe jutó stresszhormonok már akkor kialakítják az üss vagy fuss viselkedést, és lehet, hogy ezek egész életünkre meghatározzák a viselkedésünket, a kapcsolatainkat.

A szüleinktől öröklött DNS nemcsak a fizikai testünk jellemzőit örökíti, hanem számos viselkedésmintát, érzelmi mintát, ami majd a személyiségünket alakítja. Az ő általuk megélt helyzetek, tapasztalatok, traumák érzelmi hatásai önkéntelenül átíródnak a testünkbe, az életünkbe, anélkül, hogy tudnánk róla, hogy tudatosan tehetnénk ellene. Mindezek miatt nagyrészt ezen programok hatása alatt alakítjuk akár a párkapcsolatunkat, a pénzügyeinket, az önmagunkkal való kapcsolatunkat, a személyiségünket.

Természetesen, nem kell mindennek így maradnia. Ha valami nem működik az életünkben, nehézséget okoz, már számos módszer, technika létezik a feltárásukra és az átírásukra.

Személyiségünk egy része hozott, de van egy része, ami alakítható és rajtunk múlik, hogy milyen minőségben éljük tovább az életünket.

Ebben is nagyon sokat segíthet számodra a ThétaHealing módszer,  az Access Consciousness és a Hellinger-féle családállítás eszközei is.

#thetahealing, #minták, #sémák,#accessconsciousness, #családállítás, #hellinger,#generációsminták

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!