Mi az asszertivitás?

2023.05.21

Nem csak kommunikáció

Napjainkban frekventált téma lett az asszertivitás, az asszertív kommunikáció. az viszont, hogy valójában ez mit is jelent ez, nem teljesen egyértelmű.

Az asszertvitás egy őszinte, tiszta, a saját szükségleteinket nyiltan, egyenesen kifejező kommunikáció, önkifejezési-viselkedési - forma.

A kommunikációs része, technikája tanulható, odafigyeléssel elsajátítható, de a viselkedési forma megélése már csak önmunkával érhető el.

A másokkal való viszonyukban, az érdekérvényesítő képességünk mögött a saját énképünk és önértékelésünk önbizalmunk megnyilvánulásai húzódnak meg. Az asszertivitás nemcsak egy kommunikációs forma, megnyilvánulás, hanem saját magunk igényeinek, szükségleteinek, érzéseinek ismerete, tudatos felvállalása, és érvényesítése, másokkal együttműködő módon.. Ez valójában egyfajta öntudatos viselkedés mások elnyomása nélkül, ami ugyan a kommunikációs formában nyilvánulhat meg első ránézésre, de a kezdő lépése mindíg Önmagunk megbecsülése, és az önbizalmunk tudatos építése.

A kommunikációs minták különbözóel lehetnek, mivel mindegyik más értékerend mentén működik, de alapvetően az önkifejezés minőségét és irányát az önmagunk és a másik érdekeinek figyelembevétele adja.

Mitől más az asszertív viselkedésú ember?

Az asszertív viselkedésű emberek egyaránt figyelembe veszik önmaguk és mások érdekeit, érzéseit és szükségleteit is, és olyan megoldásokra törekszenek amelyek mindenki számára egyaránt elfogadhatóak.

Ez a viselkedés mód egyfajta problémamegoldó konfliktus kezelést is előre vetít. Az Önmagunk érdekeinek szelíd érvényesítése (asszertív viselkedés) azt igényli tőlünk, hogy ismerjük és foglalkozzunk a saját érzéseinkkel, az érzések mögött meghúzódó szükségletekkel és becsüljük és tiszteljük magunkat annyira, hogy ezekről nem mondunk le. Mindenkinek joga van az érzéseihez, az érzések jelenléte nem vitatható, nem vonható kétségbe. A kulcs azonban az, hogy fel tudjuk e mérni a saját érzéseink mögött rejlő szükségleteket, és tudatosan figyeljünk rájuk. A szükségletek felismerése lehetőségek kínál arra, hogy a valódi problémáról beszélhessünk és valódi megoldások születhessenek. Ameddig csak az érzések mentén kommunikálunk nagyon hamar szem elől veszíthetjük a valódi problémát és egyre távolabb kerülünk a lehetséges megoldástól.

A mások érdekeinek figyelembe vétele empátiát és érzelmi intelligenciát kíván elsősorban. Továbbá egy olyan félelem-mentes hozzállást, amikor kilépünk abból a nézőpontból, hogy ha ő nyer akkor én veszítek. Az a tudatosság, hogy megkaphatom anélkül amit szeretnék, hogy félelemből el kellene nyomnom ehhez a másikat. Az asszertivitás témája nagyon szerteágazó, ugyanakkor rengeteg fejlődési lehetőséget rejt magában.

Milyen előnye van az asszertivitás fejlesztésének?

Az asszertivitásunk fejlesztésével nemcsak a kommunikációnk fog fejlődni, hanem az önismeretünk is, a másokkal való kapcsolatunk és az elégedettség érzésünk.

Ha szeretnél asszerítvebben kommunikálni, jobban érvényesíteni magadat szeretettel ajánlom figyelmedbe a

Beszéljünk könnyedén 6 részes, offline emailes Asszertív kommunikációs workshopot.

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!