Hogyan tudod a pozitív szokásokat beépíteni az életedbe?

2023.05.21

Milyen lehetőségeid vannak az új szokások kialakítására?

Alapvetően kétféle mód létezik arra, hogy a pozitív mintákat és az új gondolkodási módot erősítsük az életünkben.

Az egyik az ismétlés és az átérzés.

Ismétlés a tudás anyja

Az ismétlés az, amikor az eredeti téves meggyőződéseket programozzuk át a gyakori ismételgetéssel. Valójában a téves meggyőződés is azáltal alakulhatott ki, hogy sokszor ismételték számunkra. Addig ismételgetjük, a pozitív megerősítést, amíg az lassan kiszorítja az eredetit a helyéről.

Erre szokták azt mondani, hogy ha 21 napig csinálsz valamit folyamatosan az megszokássá válik. Ennek az a biológiai oka, hogy a szervezetnek 21 napra van szüksége ahhoz, hogy egy új idegpálya kialakuljon a testben, ami már megszokássá, automatikussá teszi az új gondolkodásmód, vagy cselekvés kialakulását.

Erre valóak pl. a mantrák, vagy amikor folyamatosan írsz egy vágylistát, akár minden nap. A pozitív hozzáállás erősítésének folyamatába ezen kívül érdemes beépíteni az aktív beépítést is, amivel azt segítheted, hogy cselekvés is legyen belőle, az életed aktív részévé váljon, ne csak dumává amit mondogatsz magadnak.

Aktív beépítés?

Az aktív beépítés az, amikor elhatározunk egy célt, egy kívánt változást, és minden egyes alkalommal tudatosítjuk magunkban amikor bármilyen alkalommal ezt sikerült megtenni. Ez afféle siker elismerés.

Amennyiben nem gyakoroljuk rendszeresen és tudatosan az elért eredményeink elismerését, akkor az agyunk úgy veszi, hogy nem történt meg. Nem veszi észre egyszerűen.

Sokszor nem az történik, hogy valójában sikertelenek vagyunk, hanem az, hogy nem fordítunk energiát arra, hogy elismerjük és tudatosítsuk Önmagunk számára.

Ha szeretnél valamit megváltoztatni, vagy elérni az életedben, akkor javaslom, rendszeresen írd le a céljaidat, vágyaidat. Aktuálisan mindig írd fel egy papírlapra, amit magadnál tartasz mindig (vagy egy noteszbe) hogy mivel fogsz foglalkozni. A nap folyamán- és ezt ajánlatos több napig -hétig-hónapig is csinálni- írj fel a papírlap hátára minden olyan eseményt, gondolatot, történést, ami bekövetkezett az életedben a kívánt változás, érzés stb… és igazolja ezt az állítást.

Például, ha felírod, hogy " Szabad nemet mondanom" Írj fel minden olyan dolgot amikor valamilyen módon meg tudtad tartani a határaidat, legyen az annyi csak, hogy nem vetted meg a gyereknek a chipset, vagy nem engedted, hogy eléd tolakodjanak a sorban.

A tapasztalatok fontossága

Amikor ezeket a meggyőződéseket a való életben megtörtént eseményekkel támasztod alá, az segíthet megszilárdítani az Önmagadba vetett hitedet! Természetesen több vággyal is dolgozhattok egyszerre, de ne aprózzátok el magatokat, hogy tudjatok odafigyelni!

Az is megtörténhet, hogy arra lesztek figyelmesek ezek során hogy valójában az hogy valamire nem vagytok képesek csak egy- egy korábban kialakult gondolat volt önmagatokról és már átalakult, nem is igaz. Viszont ezt csak akkor tudjuk észre venni, ha figyelünk ezekre.

Az agyad akkor hiszi el, akkor tudatosítja és akkor fogadja el igaznak, megtörténtnek, ha minél többször emlékezteted rá. Az aktív beépítéshez nem elég egyetlen esemény, nem fogja annyi megszilárdítani, tehát ismételni kell!

A rendszeres pozitív tapasztalatok képesek átírni a korábbi negatív tapasztalatokat, mintákat, hiedelmeket. Jó munkát kívánok!

részlet- Szeretem magam Önbizalom edző offline 3 részes minikurzus

#önbizalom, #siker, #változás, #pozitív

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!