Énidő!?-De hogyan?

2023.05.21

Hogyan teremtsünk nagyobb egyensúlyt az életünkben?

A női egység megélésében, a harmónia és egyensúl megtartásában nagyon fontos lépés, megtisztelni magunkat énidővel.

Az énidő, a pihenés egy olyan "tevékenység" amely nem közvetlenül termel hasznot az egyénnek vagy a családjának, hanem inkább úgy fogalmaznék, hogy a hiánya okoz veszteséget minden érintett félnek. Tudom, hogy ez nem könnyű, mégis van néhány jó szokás aminek a bevezetésével ez megoldható. Legtöbbször ezekhez a szokásokhoz igen komoly fix nézőpontok , korlátozások kapcsolódnak, vagy esetleg a szokásoknak, példáknak a hiánya az, ami miatt nem rendszeresítettük az életünkben. .

Az én idő nem arra van, hogy akkor tanulj a munkádhoz., vagy, hogy közben a feladatokon gondolkodj! Ez egy olyan szabadidő,s forma ami mindenféle kötelezettség és feladat nélküli. Arra szolgál, hogy legyen időd pihenni és feltölteni az energia készletedet, valamint arra, hogy a felgyülemlett stresszt le tudd vezetni. Rossz hírem van, az alvás sem számít énidőnek.

Az énidőre létezik objektív javaslat, ami a következő:

  • Napi 1 óra
  • Heti 1 nap
  • 12-16 hetenként egy teljes hét.

Mi az, ami segítheti az énidő szokásának kialakítását?

Először is nyilván nem fogod tudni a napi 1 órát rögtön bevezetni. Kezdd annyival ami kényelmes és fokozatosan növeld az időt. Az énidőnek 3 típusa van:

  • pihenőidő
  • feltöltődési idő
  • kapcsolati idő

A pihenőidő alatt félreteszel minden tevékenységet és megengeded magadnak, hogy csak legyél.

A feltöltődési időben olyan tevékenységeket űzöl, amelyek segítenek feltölteni az energia készletedet. Ami felderíti a testet és a szellemet. ( pl. olvasás, filmnézés, kirándulás, horgászat...)

A kapcsolati idő alatt félreteszed a saját céljaidat azért, hogy örömmel tölts el egy kis időt egy másik emberrel. A kapcsolati idő célja, hogy megadd a tiszteletet a partnerednek, családodnak, gyerekednek stb...és egy időre megfeledkezz az egyéni célkitűzésedről.

Hogyan lehet ezeket kialakítani?

Nagyon fontos dolog ebben az időkezelés, aminek több módja is van:

Proirizálás:

Tanuld meg megkülönböztetni a fontos, és lényeges dolgokat a lényegtelenektől. Azzal foglalkozz elsősorban ami fontos. Készíthetsz a napi/ heti/havi teendőidről listát, és besorolhatod őket ezekbe a kategóriákba. Ennek megfelelően szelektálhatsz vagy hátrébb sorolhatsz dolgokat.

Delegálás:

Amikor hajlandó vagy másra bízni bizonyos dolgokat, feladatokat, tevékenységeket. Bizony itt el kell engedni a kontroltt. Ez lehet az is, hogy fizetsz valakinek azért, hogy megcsinálja helyetted. Ne sajnáld, nagyon sok szempontból megéri.Időráhagyás: Akik egyszerre túl sok dolgot zsúfolnak be, vagy kevés időt hagynak a feladataik elvégzésére, gyakran esnek ebbe a hibába. Hasznos lehet, ha a napi tevékenységeidre egy kicsivel több időt hagysz mint gondolnád. Fontos, hogy hajlandó legyél kevesebb dologgal foglalkozni, bár mi humanoidok a sok dolgot sokszor élvezzük. Plusz mennyire tartjuk magunkat értékesnek és értékesebbnek ha tudjuk bizonyítani hogy mennyire sok dolgot meg tudunk csinálni EGYEDÜL!

A perfekcionizmus elengedése:

Amikor túl magasra helyezed a mércét, az elvárásaidat, ás persze mások elvárásainak is maradéktalanul meg akarsz felelni az gyakran ide vezet. Általában ez vezet túlhajszoltsághoz. Ilyenkor segít, ha elengeded ezt a törekvést, ha elkezdesz hajlandónak lenni hibázni, vagy egész egyszerűen... megtettem minden tőlem telhetőt szemszögből ránézni a dolgokra. Jó, ha megtanulsz nevetni is a dolgokon, a hibákon, ahelyett hogy kétségbe esnél.

A halogatás leküzdése:

A halogatás mindig a saját érdekeid ellen dolgozik, amikor túl kevés időt hagysz magadnak, magadra. Sokszor halogatunk a perfekcionizmus miatt is. Engedj le az elvárásaidból, egyszerűen kezdj bele, és utána könnyebb folytatni.

Tanulj meg nemet mondani:

A végére maradt talán a legnehezebb. Amikor mindig mások kedvére szeretnél tenni, gyakran előfordul hogy mindenkinek minden marhaságára igent mondaszt. Egy idő után azonban a követeléseik kezelhetetlenné válnak számodra. Ha nehezen mondasz nemet általában szorosan összefügg az énképeddel. Ahhoz, hogy nemet merj mondani hajlandónak kell lenned növelni az önbizalmadat. Sok esetben súlyos betegségek kellenek ahhoz, hogy valaki nemet merjen mondani.

A feladat "egyszerű"... a felsorolt példák és lehetőségek figyelembe vételével készíts egy tervet önmagad számára, hogy hogyan tudnád átszervezni az életedet, és követeld meg hogy megteszed!

Kellemes feltöltődést!

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan alakíts ki egészséges szokásokat Önmagaddal,  akkor első lépésként ajánlom figyelmedbe a 3 részes, Offline Szeretem magam Önbizalom növelő minikurzusomat. ITT olvashatsz róla bővebben.

#önbizalom, #önszeretet, #énidő

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!