Elengedés vagy kitartás? Mi dönti el, hogy mit érdemes tennünk?

2024.03.04
Sokszor felvetődhet bennünk az a kérdés, hogy mi a jobb elengedni vagy kitartani?

Pontosítva kicsit ezt a kérdést, mikor jobb elengedni és mikor kitartani egy helyzetben?

Az életünkben sokféle olyan helyzetbe kerülhetünk, ahol szükségszerűen el kell döntenünk, hogyan tovább? Vannak olyan fordulópontok, amikor a beragadt helyzetekben úgy érezzük ez így nem mehet tovább! Lehetnek ezek párkapcsolatok, munkahely, egy karrier, egy hőn áhított cél, igazából mindegy, mert vannak olyan hasznos alapelvek, amelyek mentén megvizsgálhatjuk az adott helyzetet.

Mit ad nekünk az amihez ragaszkodunk?

Nem mindig könnyű reálisan eldönteni hogy kapunk e valamit az adott helyzetből ténylegesen, vagy csak a vágyálmaink után futunk. Az is előfordulhat, hogy pont az a probléma, hogy nem értük el az adott célt még, így nehezebb értékelni, hogy hogyan is járul hozzá az életünkhöz?

Alapvetően a céljaink felé vezető úton, maga az út is értékes, maga az út is, az apró lépcsőfokok meglépése is hozhat sikerélményt. Amikor egy-egy helyzetben felfedezünk egy új képességünket, vagy éppen ki tudunk lépni a komfortzónánkból, az mindenképpen előrelépésnek tekinthető.

Teljesen rendben van, hogy egy célt nem azonnal érünk el, hogy esetenként hosszú út, önfejlődés vezet el hozzá, az viszont már intő jel lehet, ha ezek a kisebb sikerek nem jelennek meg.

Érdemes ilyen esetben összeírni, mi mindent tettünk, mit léptünk meg, ezekben milyen fejlődési pontot ismerünk fel, és tudatosítani, hogy az eddig befektetett energiáink hova vezettek ezen az úton. Mivel senki nem ugyanolyan módon és ütemben fejlődik mint a másik ember, ezért az összehasonlítgatást nyugodtan elhagyhatjuk, igazából önmagunkhoz képest tudunk bármilyen mércét felállítani.

Amennyiben azt látjuk ebből az elismerés listából, hogy vagy nincs ilyen jellegű fejlődés, vagy egy kisebb elmozdulás ugyan fellelhető, de hatalmas energia befektetés kellett hozzá, valószínűleg nem járunk jó úton. A komfortzónából való kilépéshez időnként hozzákapcsolódik, hogy meg kell feszítenünk magunkat, de ez nem lehet folyamatos, hiszen emiatt testileg, lelkileg, szellemileg kimerülhetünk.

A másik, amit ebben még érdemes megnézni, hogy ezek az önmeghaladások, tapasztalások, fejlődések valóban értékesek és hasznosíthatóak -e számunkra? Hoznak-e  örömet, jobban érezzük-e magunkat tőle, járnak e bármilyen pozitívummal, előrelépéssel az életminőségünkre nézve?

Amennyiben a válaszunk nem, bármekkora kielégülést is vizionalizáltunk a célunk eléréséhez, érdemes elengedni.

Hogy érezzük magunkat valójában? Izgalmas, vagy szenvedés?

A következő szempont lehet, hogy hogyan érezzük magunkat. Hogyan vagyunk magunkkal testileg. lelkileg. Amikor egy helyzet, egy személy valójában hozzájárul az életünkhöz, többet ad, akkor a testünk és a lelkünk is feltöltött lehet, a problémák és a nehézségek ellenére is. Ha ezt nem érezzük, ha le vagyunk merülve, esetleg motiválatlanok, csalódottak , elkeseredettek vagyunk, érdemes ránézni, hogy miért ragaszkodunk, mihez is ragaszkodunk tulajdonképpen? A tested és az érzéseid pontosabb képet adnak a valóságról, az elméd kikövetkeztetései helyett ilyen esetben érdemes meghallgatni mit súg a tested? Mi lenne számára megkönnyebbülés? Elengedni, vagy kitartani?

Érvelj tiszta fejjel!

Hoztam még egy mankót a döntéshez, ami opcióként szolgálhat bármilyen kérdéses helyzetben.

Végy egy papírlapot, és írj fel érveket! Írd fel az érceidet, mi szól amellett, hogy kitarts, és mi szól amellett, hogy ne tarts ki!

Hasonlítsd össze, a listádat, nem feltétlenül aszerint, hogy hova írtál több érvet, hanem akár a saját értékrended mentén is. Az érvekből melyek azok, amelyek elsődlegesen fontosak számodra. Lehet, hogy az egyik oszlopban rengeteg érved van, de ezek számodra nem annyira lényegesek, mint a másikban egy olyan, ami alapvetően hozzátartozik a személyiségedhez.

Nézd meg mit vetítesz ki a helyzetre?

Végezetül, gondolkodj el rajta kicsit, hogy mi az amiért szeretnéd megtartani, megvalósítani ezt a célt, kapcsolatot, helyzetet. Mi a célod vele? Milyen nézőpontjaid vannak róla, mit fog adni az életedhez? Sok esetben rájöhetünk, hogy amiben kitartani akarunk, nem is képes megadni azt amire vágyunk, így nem érdemes tovább maradni és szenvedni az adott helyzetben.

Sokféle kivetítésünk és elképzelésünk lehet arról, hogy mi micsoda, mit adhat nekünk, mit fogunk megkapni általa, de ezek sok esetben kikövetkeztetések, és pontosan ez az ami miatt téves úton járunk. Ha egy helyzetbe be vagy ragadva, nem tudsz dönteni, akkor érdemes lehet mögé nézni.

Ebben is nagyon sokat segíthet számodra a ThétaHealing módszer,  az Access Consciousness és a Hellinger-féle családállítás eszközei is.

#thetahealing, #minták, #sémák,#accessconsciousness, #családállítás, #hellinger,#generációsminták

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!