Önismeret-Motiváció-Cselekvés

2023.05.21

Téged mi motivál? A hiány vagy a bőség?

A motiváció gyökere szerencsés esetben egy csodás belső igényre épül, amelyben bár ott van az elégedettség érzése, mégis bennünk van a vágy arra, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból. Ez a fajta motivációs mozgatórugó alapvetően a bőségből indul, az elég vagyok érzéséből, függetlenül bármiféle külső nyomástól, vagy megfelelési kényszertől.

A szükség mint motiváció és erőforrás

A motiváció legtöbbünknél azonban nem erre pozitív belső hajtóerőre,, hanem a szükségre épül. Ezt tanultuk meg, és egészen addig, amíg nem kezdünk el tudatosabbak lenni az életünkre, a szükség is fogja irányítani az életünket, ez lesz a mozgatórugónk.Viszonylag kevesen tanuljuk meg gyermekként, hogy a szükségen túl is van valami, hogy lehet több ,és Önmagadért is tehetsz.

Ehhez hozzátartozik az egyediség, a másság elfogadása, annak a megtanulása és természetessé válása, hogy nekem lehet más igényem annál mint amit a környezetem elégnek, elfogadhatónak, helyesnek tart és tehetek is érte.

Egy másik nagy hajtóerő lehet az elfogadás a megfelelés iránti igényünk. Jónak lenni, elfogadhatónak lenni, megfelelni a másik ember (vagy akár az egész családunk) elvárásainak olyan hajtóerőt adhatnak az életünknek , amely csodás nagy teljesítményre és tettekre sarkallhat. Látszólag ez bámulatos, ám nem biztos, hogy ezek összhangban állnak a saját szükségleteinkkel. Így amíg az ember motiváltnak, szuper energikusnak, tettrekésznek, termékenynek tűnik, belül óriási hiányokat élhet át, mert nem a saját szükségletei szerint él és nem ezekért tesz.

A szükségletek megélése, valamint az hogy mi az ami valójában szükséglet az életben maradáshoz, nem mindig áll összhangban egymással.Sok olyan dolog van az életünkben amit szükségletként élünk meg, miközben ténylegesen semmi nem fog történni velünk, ha nem kapjuk meg.

Valójában valamilyen érzést, érzelmet társítunk hozzá, amelynek a hiányából vezérel bennünket.

Az igazság az, hogy vajmi kevésre van igazán szükségünk ahhoz, hogy életben maradjunk. Ha ezt belátjuk, hogy a legtöbb általunk nélkülözhetetlennek vélt ( megélt) dolog nem az, másképpen állhatunk az élethez, sokkal kevesebb kényszerrel, feszültséggel tudunk teremteni.

Ehhez azonban fontos, hogy tudatosítsuk magunkban a vágyott dolgaink mögött rejlő érzelmi töltetet. Azt amit "igazából megkapni" vágyunk ezzel. Lehet ez az érzés az elismerés, az értékesség, a biztonság, az elfogadás, a jónak lenni érzés.

A tudatosság segít a motivációink felismerésében

Minél inkább tudatosabb valaki, ismeri és elfogadja a valódi szükségleteit, és dolgozza ki a hiányokat magából, annál inkább alakul át a szükség vagy hiány motivációból az Önmagamért tenni, a valódi szükségleteim mentén állapotába. Ez már nem ugyanaz a minta, mert sokkal könnyebb, kevesebb rajta a teher, a feszültség, a nyomás.

Az érzelmi stabilitás már nem kíván annyi külsőséget, megjelenik a mennyiség helyett a minőség az ember életében.Az önmegismerés, kiváló eszköze ennek, az érzelmeink és a szükségleteink összekapcsolása, az ezekkel való tudatos munka átalakítja a preferenciáinkat, az életminőségünket, és a cselekvéseink irányát is.

Az élet könnyedebbé, áramlóbbá és kevésbé stresszessé válik számunkra.

Az Önmunka tehát megéri, mert lehet, hogy nem látszik akkor mértékben kívül.... de annál erősebben érződik belül!Szép napot , csodás teremtést mindenkinek!


Ha szeretnél az önfejlesztésre nagyobb hangsúlyt fektetni, akkor első lépésként ajánlom figyelmedbe a 3 részes, Offline Szeretem magam Önbizalom növelő minikurzusomat. ITT olvashatsz róla bővebben.

#önbizalom, #motiváció

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!