Önismeret 

2023.05.21

És ami mögötte van... 

Az önismereti út sok sok buktatót rejt magában, és ráadásul több tévhit is kapcsolódik hozzá. Gyakran kijelentjük, hogy "Én ismerem magam, ilyen vagyok, nem tehetek róla, és nem is tudom ezt megváltoztatni."

Az első tévhit ezzel kapcsolatban, hogy kijelentjük "ILYEN VAGYOK".
Az önismeret nem egy olyan valami ,amit megszerzünk egyszer és akkor megvan, nincs munka vele.
A személyiségünk jó esetben nem egy konstans állandó valami, folyton változik, ahogyan a tapasztalásaink, tanulásunk és megélésünk alakítja a személyiségünket és a viselkedésünket is.
Az is egy tévhit, hogy nem tudunk változtatni rajta. Valószínűleg a személyiségünk alapvonásait nem tudjuk megváltoztatni, de a hozzá kapcsolódó viszonyulásainkat, viselkedésünket tudatosan igenis tudjuk formálni.
Lehetek én aggódó, szorongó típus, de ettől még nem kell egész életemben szenvednem tőle, ha megtanulom, hogy hogyan kezeljem, már kevéssé lesz negatív hatással rám.

Az önismeret többféle tényezőt foglal magában

- Ismereteket, információkat a személyiség összetevőiről, határairól és lehetőségeiről.
- Betekintést a viselkedés mozgatórugóiba, hátterébe.
- Helyes rálátást az emberi kapcsolatokban játszott szerepére,hatására.

Az önismeret Önmagunk megismerésére irányuló folyamat, törekvés, ami előfordul, hogy összeütközésbe kerül a saját magunkról kialakított Énképünkkel.

Mi az Énkép?

Az Énkép gyermekkorunktól kezdve alakul bennünk, elsődleges forrása ilyenkor a környezet és azok visszajelzései.
Az önismerettel ellentétben az Énkép viszonylag állandónak tekinthető, egy idő után nehezebben formálható. Ez teszi az egyént védetté. Megváltoztatásához szükséges egy nagyfokú befogadás, türelem,és rugalmasság, hogy a beérkező információkat saját magáról fel tudja dolgozni, és alkalmazkodni hozzájuk.
Amennyiben a beérkező információk és a kialakult Énkép között nagy a különbség, esetleg ellentétesek egymással, előfordulhat, hogy ezeket kirekesztjük, ellenállást vált ki, vagy egyszerűen nem veszünk róla tudomást.

Az Önismeret szerzés többféle módon lehetséges

Az önismeret forrása lehet a környezetünk, a minket körülvevő emberek és az Ő visszajelzéseik. Fontos azonban tisztázni, hogy kik ezek az emberek. Kik azok, akiknek a szavára adunk, kik azok akik a véleményüket, támogató, pártatlan, ítéletmentes módon fejezik ki felénk.

A beérkező információkat megszűrhetjük. Nem kell mindent válogatás nélkül a magunkévá tennünk. Hallgassunk a belső hangunkra és jelzéseinkre abban, hogy mi az ami tényleg előremutató információ, jelzés számunkra..

Sokat segít, ha felidézzük korábbi sikereinket, kudarcainkat, a viselkedésünket és a reakcióinkat egy-egy helyzetben, és elemezzük, vizsgáljuk.
A sikereink elismerése ráadásul felülírhatja az önmagunkról alkotott negatív énképünket is.

Engedjük magunkat hibázni! Ha ezt megengedjük, sokkal aktívabb, kezdeményezőbb életet élhetünk, és ezáltal sokkal nagyobb rálátásunk lehet a képességeinkre, adottságainkra, mert teret adunk annak, hogy kibontakozhassanak!

Igénybe vehetjük szakemberek segítségét is, ehhez, akik elvezetnek a belső tudásunkhoz, ami sokszor nagyobb, mint gondolnánk!

Végül, az Önismeret eljuttathat bennünket oda, amit úgy hívnak, önmagunk szeretete és elfogadása.
Senki sem tökéletes, és nem is kell annak lenni ahhoz, hogy szerethetőek legyünk Önmagunk és mások számára!

Csodás belső utazást kívánok mindenkinek!

Ha szeretnél nagyobb Önismeretre szert tenni, segítségedre lehet a 3 részes offline Szeretem magam önbizalom növelő kurzusom.

#önismeret, #önfejlesztés, #önbizalom

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!