Önfejlesztés és párkapcsolat

2023.05.21

Avagy mi lesz a párommal, ha Én változom?

Erről a témáról Müller Péter egyik nagyszerű idézete jutott elsőként eszembe

"Szeress, szeressen, a többit majd megoldjátok...!"

Párkapcsolataim során rengetegszer kerültem olyan helyzetbe, hogy a párkapcsolati problémáinkat, vagy a párom problémáját egyedül akartam megoldani. (Vagy kellett megoldanom) Egy egy nehéz párkapcsolati helyzetben hirtelen egyedül találtam magam mind a felelősség vállalásának, mind a megoldás megtalálásának tekintetében.

Amikor egy ilyen alkalommal elkezdtem egy nagyon komoly belső önfejlesztő utat járni, örömmel tapasztaltam, hogy igenis jobban éreztem magam, és a párkapcsolatomban is történtek változások.

Rá is kaptam hamar az "ízére" , és minden problémánál alaposan ásni kezdtem, körüljártam ezerszer, s ha nem sikerült újra és újra nekifutottam a megoldásának.

Mivel elég kitartó és állhatatos vagyok a kisebb eredmények szép lassan jöttek is, de valahogy egyre fáradtabb is lettem.

Idővel fárasztóvá vált az önmunka, ami akkorra már egy sajátságos egyszemélyes "vállalkozássá" nőtte ki magát, és végeérhetetlennek látszó munkát adott.

Be kell hogy valljam, valahogy nem vettem észre...hogy bár sokat fejlődtem, a párkapcsolatom nem lépett előre. A párom viszont élvezte a passzív játékos szerepét. hiszen minden probléma békésen -az Ő bármiféle közreműködése nélkül- elsimult.

Rájöttem, hogy az önfejlesztés egyik csapdájába estem, nevezetesen abba, hogy akkor amikor dolgozom magamon azzal az elvárással teszem, hogy így -vagy úgy de majd a párom változni fog!

Amíg én dolgozom, ő passzívan élvezi az eredményt, és nagyon ügyesen rászoktattam arra, hogy ne is tegyen bele semmit!

A fenti idézetet azért érzem ide illőnek, mert világosan megmutatja, hogy a két ember közti szeretet, összetartozás érzése az, amelyik közös, együttműködő munkára sarkallhat.

Megoldjátok! Igen, de a lényeg az hogy EGYÜTT!

A felismeréssel szinte egyidőben érkeztek kliensek azzal a céllal, hogy szeretnének fejlődni, hátha majd a hűtlen, vagy éppen szenvedélybeteg párjuk ettől megváltozik. A szeretet, az összetartozás és a reménytelenség arra sarkallta Őket, hogy megdolgozzanak a párjuk helyett (is). Az ilyen késztetésből indított önmunka rendszerint csalódás.

Saját magadért fejlődj!

Ha elindulunk az Önfejlesztés útján tegyük azt saját magunkért. Soha ne legyenek elvárásaink azzal szemben, hogy a párunk majd hogyan reagáljon erre.

Csak a mi érzéseinket, hitrendszereinket, reakcióinkat tudjuk megváltoztatni és csak ezért tudunk felelősséget vállalni.

A szeretet nem egyenlő a felelősség átvállalással

A szeretet nem azt jelenti, hogy felvállalom és átvállalom a párom érzéseiért, hiedelmeiért és programjaiért a felelősséget.

Nagyon sokszor a szeretet arra készteti a másik felet, hogy ténylegesen változzon, és általa a kapcsolat is jobb lesz. De ez nem törvényszerű, és nem irányítható.

A szabad akarat befolyásolhatatlan. Ha ezt tiszteletben tartjuk, elfogadjuk hogy a másik nem akar változni, változtatni és ennek tükrében hozunk meg döntéseket.

És ez is siker, hiszen a saját változásaink mindenképpen áldásos formában köszönnek vissza az életünkben.

Ne feledjük, hogy csak Önmagunkat tudjuk megváltoztatni, és csak ez vezéreljen bennünket!

Mindenkinek hatékony és örömteli Önmunkát kívánok!

#önfejlesztés, #kapcsolatok, #párkapcsolat, #asszerívkommunikáció

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!