Negatív gondolataink hatástalanítása

2023.05.21

Technikák a negítív gondolatok megszakítására

A kudarcainkkal, negatív élethelyzeteinkkel kapcsolatosan mindenkinek kialakul több-kevesebb negatív gondolata. Ilyen például egy rosszul sikerült állásinterjú után, hogy " alkalmatlan vagyok a munkára". Egy párkapcsolati kudarc gyakran váltja ki azt az érzést belőlünk, "hogy nekem már sohasem lesz normális párkapcsolatom"

A negatív gondolatokat újrateremtjük

Ezeket a gondolatainkat nap mint nap újrateremthetjük bármilyen negatív helyzetben, hiszen agyunk ezeket igazságnak fogja fel. Különösen igaz ez konfliktus helyzetben, vagy ha valamilyen bántás ér bennünket.

Ráadásul vannak "rágódó" emberek akik nem tudnak túllépni egyszerűen az őket ért sérelmeken, ezért fokozatosan újrajátsszák a velük történteket, sokszor még tovább is szövik az események fonalát.

Az agy pedig ezekben az esetekben folyamatosan a bántásra, az alkalmatlanságra, a negatív érzésekre, fájdalomra kondícionálja magát. Amennyiben igaznak fogadjuk el ezeket a mondatokat, hatalmat adunk nekik, és ezáltal megakadályozzuk hogy tartalmas, elégedett és kiegyensúlyozott életet éljünk.

Hogyan hatástalanítsuk ezeket?

A rendszeresen visszatérő, romboló gondolatokat megfelelő technikákkal azonban "hatástalanítani" lehet. Biztosan nem fog menni egyik percről a másikra, de kitartó munkával elérhetjük, hogy hatásuk fokozatosan eltűnjön az életünkből, és már ne higgyünk benne.

A negatív gondolatokat ártalmatlaníthatjuk a következő technikák bármelyikével. Fontos, hogy esetleg nem találjuk el elsőre a számunkra megfelelőt, ezért bátran kísérletezzünk tovább.

Ablak bezár: Képzeld el a negatív gondolatot egy számítógép felugró ablakán megjelenni.Kellemetlen, zavaró? Ugye hogy nem szeretnénk tovább olvasni! Egyszerűen kattints a jobb sarokban lévő x-re és zárd be!

Rádió-technika: Képzeld el, hogy ezek a felkavaró gondolatok a rádióból szólnak. Egész egyszerűen halkítsd le, majd kapcsold ki, ha nem szeretnéd hallani. Egész nyugodtan át is lehet váltani egy másik csatornára, amelyen pl. kellemes zene szól.

Úszó falevelek:Képzeld el a visszatérő gondolatokat, mint egy-egy úszó falevelet a patak vízén. A patak partján ülsz, és nézed, ahogy a falevelek egyesével elúsznak és eltűnnek a kövek között örökre.

Léggömb technika:Kezdj el gondolatban fújni egy lufit. Az összes felmerülő gondolatot fújd ki magából, töltsd meg velük a léggömböt! Fújd egészen addig, amíg a lufi teljesen meg nem telik a levegővel és szét nem robban!

Ezeknek a gyakorlatoknak a végzése nem azt jelenti, hogy már soha nem lesznek zavaró gondolataink, hanem azt, hogy megtanuljuk kezelni őket,túllépni és feldolgozni a problémáinkat, kudarcainkat.

Ha pedig még nagyobb léptékkel szeretnél haladni, és tele van a fejed aggodalommal, visszatérő negatív gondolatokkal, gyakran rágódsz és nem tudsz ebből kilépni, ajánlom figyelmedbe az Access Bars kezelést!

#tudatosság, #accessbars, #gondolkodás

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!