Miért nem működnek bizonyos kapcsolatok?

2024.01.28
Sok hozzám forduló embernek van olyan problémája, sémája, hogy mindent meg szeretnénk oldani egyedül, meg szeretnénk felelni másoknak, annak érdekében, hogy működjünk a kapcsolatunk. 

A kapcsolatot érthetitek egy párkapcsolatra, barátságra, családra, barátokra, munkahelyre, vagy éppen a klientúrádra is. Valójában nincs sok különbség a működésmódunkban ezekkel, mert mindegyiket jellemzően azokból az alapvető nézőpontokból működtetjük, amelyeket tudattalanul tárolunk önmagunkról és másokról.

Azt vettem észre, ahogy az erőltetés, erőlködés és a nehézség is nagyrészt abból adódik, hogy az egyébként vagy működésképtelen, egyenrangúság nélküli, és kölcsönösség nélküli kapcsolatokat próbálunk "megmenteni", működtetni valójában teljesen egyedül. Mindeközben lemondunk magunkról, az  igényeink, vágyaink, szükségleteink feladásával.

Sokszor célszerűbb lenne már az elején beismerni, hogy valami ( vagy valaki)  nem a megfelelő számunkra, de ha a megfelelésre és az alárendelődésre vagyunk "programozva" akkor vagy nem jön el ez a felismerés, vagy  annak ellenére is megteszünk mindent a kapcsolat működtetéséért.

Mindegy,  hogy az nem érezzük benne jól magunkat, vagy az egész teljesen egyoldalú.                    Ha nem vagyunk ezekkel tisztában, akkor valószínűleg nem is látjuk, hogy ebben a cipőben járunk, vagy inkább magunkat hibáztatjuk, és tartjuk alkalmatlannak a kapcsolódásra.

Ezzel csak még inkább előhívjuk azt a működési módunkat, ahol még többet és még többet adunk, teszünk, kompenzálunk abban a reményben, hogy valaha is visszakapunk majd egy kicsikét.

Természetesen ez nem jó és nem rossz, ez egy tanult működési mód, ami beragadt a tudattalan szintjén.

Pedig vannak figyelemfelkeltő jelek már az elején

A saját tapasztalataim alapján általában amikor nem működőképesek a dolgok, jön ezer akadály, valahogy nem akar összejönni,bármennyire is erőlködöm.

Amikor van  egy olyan tudattalan igényem, elvárásom szükségletem, ami nem teljesül, és sokszor magamnak sem merem kimondani, akkor nem akar összejönni a dolog, ami már önmagában is egy figyelmeztető jel lehet. 

Amikor valamilyen helyzet/ kapcsolat nem jó neked, akkor valahogy az Univerzum ezerféle módon figyelmeztet, mutatja a jeleket, amit mi nem mindig annak értelmezünk ami. Sokszor ellene menve az erőknek -amelyek valójában minket szolgálnának- erőltetjük magunkat bele a helyzetekbe és kapcsolatokba, ahelyett, hogy magunkba néznék. 

Elhazudjuk magunknak a dolgokat, elrejtjük magunk elől is a valódi érzéseinket, még azon az áron is hogy fájdalmat, betegséget okozunk Önmagunknak.

Milyen egy egyoldalú kapcsolatot fenntartani?

Amikor egy kapcsolat nem működik és egyoldalú, akkor különösen nagy erőfeszítések kellenek a fenntartására.Ezt az erőt/ időt/energiát/ érzelmi, fizikai és mentális erőforrásokat/ anyagiakat mindet magadtól veszed el. Kérdés, hogy ér-e neked ennyit az, amit igyekszel megtartani?

Ezek a válaszok nem logikusak, nem tudod kikövetkeztetni, kiszámítani csak a tested érzékelésére támaszkodhatsz. Az erőltetés különösen jellemző az egyoldalú kapcsolatokban, amibe valljuk be nincs az az energia mennyiség ami elegendő lenne. A másik kölcsönös, felelősségvállaló szabad akarata és együttműködése nélkül semmilyen helyzet nem oldható meg, és nem tartható fenn egészségesen. Akadályok és akadályok között energetikailag mindig van különbség. Az élet próbái mindig magasabb szintre emelnek, mindig többnek érzed magad miután megoldod, meg fejlődöd. Az egyoldalú kapcsolatokban viszont mindig kevesebbnek fogod érzékelni saját magadat.

.Ha egy kapcsolatban vagy helyzetben azt érzed, hogy nem tisztelnek, nem tekintenek rád, nem figyelnek az igényeidre, akkor felesleges erőlködni és másokat tanítgatni a tiszteletre és az együttműködésre. Ez mindenkinek egyéni belülről jövő szükséglete vagy inkább motivációja kell, hogy legyen.

A működő kapcsolatok a kölcsönösségre, a tiszteletre és a határok megtartására épülnek.

Az elköteleződés azt jelenti, hogy mindketten beleadtok, hogy a problémákért és a nehézségekért kölcsönösen vállaljátok a felelősséget és kölcsönösen teszitek bele a munkát is.

Ennek hiányában a kapcsolat olyan, mint a szék, vagy az asztal aminek hiányzik egy vagy két lába. Örökké billegni fog.


Ha szeretnél többet tudni az egészséges kapcsolatok ismérveiről és a határ tartásról iratkozz fel erre az ingyenes előadásomra!

#hatartartas, #kapcsolatok, #parkapcsolat, #onbizalom, #asszertívkommunikacio

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!