Amikor a tükör görbe... 

2024.01.28

Nem minden tükör mutatja meg a valóságot

Sokan ismerhetitek azt a vélekedést, hogy a másik ember tükör számunkra, egyfajta visszajelzés magunkról a cselekedeteinkről. Előfordulhat azonban, hogy nem választunk "jó" tükröt magunknak.

Azok az emberek, akiknek vannak bizonyos romboló sémáik, pl az alkalmatlanság séma, a kudarcra ítéltség, a könyörtelen mércék, a feljogosítottság, vagy a csökkentértékűség, azok jellemzően amiatt szenvednek ettől, mert gyerekként egy valójában görbe és torz tükröt tartottak eléjük önmagukról.

Mi az Énkép és  mi köze a magunkról kialakult képhez?

Az Énkép gyermekkorunktól kezdve alakul bennünk, elsődleges forrása ilyenkor a környezet és azok visszajelzései. Meghatározóak ebben a szülők, testvérek, barátok, tanítók, nevelők.
Amennyiben a környezet nem megfelelő tudatossággal, empátiával, türelemmel jelez vissza rólunk információkat, kritizál, elvár, összehasonlítgat, az énképünkbe torz információk épülhetnek be magunkról. Ez jelentősen befolyásolhatja az Önbizalmunkat, mert egy idealizált képhez fogjuk magunkat mérni, valójában soha nem leszünk elégedettek magunkkal.

Milyen viselkedés hatására torzulhat ez az Énkép?

Akiket örökösen versenyeztettek, vagy állandóan leértékeltek, összehasonlítgattak másokkal, vagy esetleg csak a 120 % volt a megfelelő teljesítmény, rengeteg romboló kritikát kaptak önmagukról. Ezek úgynevezett görbe tükrök, amellyel az járt, hogy általában leértékelték a  teljesítményüket, vagy az egész lényüket, és felértékelték velük szemben másokét.

Amikor olyan irreális, teljesíthetetlen elvárásokat támasztottak, amelyek valójában túlzóak voltak, azt az érzetet keltik az ezt elszenvedőkben, hogy ők alkalmatlanok, kevesebbek, és sokan szégyenkezni fognak emiatt.

Ez sajnos nem múlik el nyomtalanul, számtalan viselkedést hozhat ez magával felnőttkorra.

Valaki vagy elhiszi hogy ennyire gyenge, és folyamatosan termeli ki az élete kudarcait. Vagy nem hajlandó belemenni semmilyen megmérettetésbe, nehogy igazolja a sokat hallott kritikákat. Létezik harmadik lehetőség is, az sem annyira kecsegtető, bár lényegesen több előnye van mint a másik kettőnek.  Aki ezt választja, az a kompenzációba menekül. Inkább mindent erő és a valóban szükséges felett teljesít, de legalább nem kell megélnie a kudarcot. 

Sajnos ez sem megoldás, és nem hozza el kívánt elégedettséget számára, mert a tanult minta révén -bár hatalmas teljesítményre lesz képes- nem fogja tudni objektíven szemlélni azt.  Minden csodás és fantasztikus teljesítmény ellenére ott lesz az az érzés, hogy elégtelen, kevés, kudarcra ítélet, vagy alkalmatlan.

A görbe tükör a bensőjében megmarad továbbra is. Egyrészt, a saját belső tükör már eleve görbe, másrészt olyan embereket fog bevonzani maga köré, akik ebben a görbe tükörben tartják. Kritizáló partnereket, elégedetlenkedő főnököt, hibáztató barátokat.Nos, egy nagyon jó tanács, hogy nem mindegy, hogy ki mondja amit mond.

Mi lehet a megoldás?

A megfelelő Önismerettel szert tehetünk arra, hogy valójában objektívebben szemléljük magunkat és a másokhoz való viszonyunkat is.

Az önismereti úton nemcsak azt tudjuk megismerni valójában, hogy mi milyenek vagyunk, hanem azt is, hogy mások milyenek,és képessé válunk a felénk áramló kritikát sokkal inkább a helyén kezelni.

Reálisabb elvárásokkal és nagyobb empátiával, elfogadással közelíthetünk magunkhoz, ami nemcsak a saját magunkkal való kapcsolatunkban eredményezhet sikereket, de a társas kapcsolatainkban, sőt a munkákban és az egész életvitelünkben is.

Az Önismeret szerzés lehetőségei

Az önismeret forrása lehet a környezetünk, a minket körülvevő emberek és az Ő visszajelzéseik. Fontos azonban tisztázni, hogy kik ezek az emberek. Kik azok, akiknek a szavára adunk, kik azok akik a véleményüket, támogató, pártatlan, ítéletmentes módon fejezik ki felénk. Pontosan ezért kell felismernünk, hogy kik azok akik görbe tükröt tartanak elénk, és ezektől a kapcsolatoktól nagyobb távolságot tartani, esetleg teljesen elhatárolódni.

A másoktól beérkező információkat megszűrhetjük. Nem kell mindent válogatás nélkül a magunkévá tennünk. Hallgassunk a belső hangunkra és jelzéseinkre abban, hogy mi az ami tényleg előremutató információ, jelzés számunkra. Azok az emberek akik az alkalmatlanság, a kudarc érzését keltik bennünk, a velük való beszélgetés, találkozás után rosszul érezzük magunkat, valószínűleg rombolóan hatnak ránk és az önértékelésünkre.

Minél nagyobb Önbizalomra sikerül szert tennünk, annál kevésbé fognak megérinteni mások visszajelzései, sőt egyre kevésbé szorulunk rájuk.

Fontos, hogy tényleg legyenek támogató emberek körülöttünk, akik ha elmondanak néhány kritikus mondatot, a mögött valójába  segítő szándék legyen. Ezt megszűrni a mi felelősségünk.

Ha szeretnél több segítséget ahhoz, hogy hogyan tudod az Önbizalmadat fejleszteni, és megszűrni a kritikát, segítségedre lehet a 3 részes offline Szeretem magam önbizalom növelő offline emailes kurzusom.


#önbizalom, #önismeret,

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!