A kapcsolati egyensúly és az asszertivitás összefüggése

2023.05.21

Határok és kommunikáció

Gondoltátok volna, hogy az asszertivitásnak nagyon sok köze van egy kapcsolatban az adás -befogadás egyensúlyához?

Nehéz elhinni, mert általában a kommunikációt nem hozzuk ezzel összefüggésbe, de ahhoz, hogy legyen egy egészséges egyensúly bármilyen kapcsolatban, elengedhetetlen az, hogy a felek asszertíven viselkedjenek egymással.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Az asszertív magatartás magában hordozza azt, hogy mindkét fél egyformán értékesnek, fontosnak és elfogadhatónak tartja mind a saját , mind a másik igényeit.
Nos, ez még nem minden. Gondolhatjuk hogy ez automatikus és majd a másik kiolvassa a gondolatainkból, vagy hát ugye tudja, (mert minden normális ember tudja mit szeretne a másik és mi a jó neki)
Valójában a ki nem mondott igények és elvárások nem léteznek. Nincs olyan , hogy a másikak tudnia kéne hogy nekem mire van szükségem, vagy én mennyit bírok el....
Mindenki addig fog nyújtózni, kérni, igényelni tőled, ameddig azt Te hagyod. Te adsz hallgatólagos engedélyt mindarra amit a másik fél megtesz, vagy éppen nem tesz meg veled, a ki nem mondott igényeiddel, véleményeddel és a viselkedéseddel.
A másik fél csak akkor tudja hogy mit tegyen vagy éppen mit ne tegyen veled/érted, ha Te ezt világosan, érthetően egyértelműen kommunikálod.

Jogosak-e az igények egy kapcsolatban?

Teljesen jogos, hogy vannak olyan igények és elvárások, aminek magától értetődően kell teljesülniük egy kapcsolatban. Mint például, hogy nincs bántalmazás, de minden mást érdemes letisztázni egy kapcsolat elején.
Mint például, hogy hogyan osztjátok meg a házimunkát, vagy a költségeket. Ki mit ért megcsaláson, kinek milyen igénye van az egyedüllétre, a szórakozásra. stb....

Ha ezek nincsenek letisztázva, sok félreértés, találgatás és probléma forrása lehet a későbbiekben.
Sokszor ezek nem is problémák, hanem igénybeli különbségek, amelyek nem jók, nem rosszak, problémát az okoz, ha nincsenek tisztázva.
Az elvárásokat tisztázva lehetővé válik, hogy beálljon a kapcsolati egyensúly, és ne kelljen úgymond arra várnod, hogy valami csoda történik és a másik ráébred arra, hogy mit szeretnél.

Korábban volt, hogy évekig vártam arra, hogy a másik meglép valamit, vagy megváltozik, vagy változtat az életmódján. Ahelyett, hogy tisztáztam volna az elvárásaimat, és azt, hogy erre hajlandó e és ha igen mikor.
Sok évet és erőfeszítést, beletett energiát megspórolhattam volna, ha így teszek.
Ma már másképpen csinálom, és bár nem könnyű, vagy legalábbis nem kényelmes ezekről beszélni, hiszen van néhány "kényes" téma, de hosszú távon megéri.
Nem beszélve arról, hogy van néhány téma, amit a neveltetésünk, vagy akár a közvélemény tabuként kezel. Sokszor szégyelljük ezekkel kapcsolatban a véleményünket, az igényeinket, pláne, ha sokszor ítéltek meg miatta.

Ne feledd, csak az ítél meg érte, aki nem veszi figyelembe az igényeidet. Annak pedig semmi keresnivalója az életedben!

#asszertivitás, #önbizalom, #határtartás

Ha szeretnél asszertívebben kommunikálni a pároddal, szeretettel ajánlom figyelmedbe a

Beszéljünk könnyedén 6 részes, offline emailes Asszertív kommunikációs kurzust.

Tetszett a cikk? Szeretnél még több hasznos tartalmat kapni?

Iratkozz fel a hírlevelemre!